Egy egyedülálló nyári karnevál - beszámoló elsősorban nem-szombathelyieknek

Most már saját tapasztalatból mondhatom: fantasztikus és egyedi élmény Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevál. A patinás, de manapság kissé megtépázott város megérdemel egy ilyen kiemelkedő eseményt, amely egyébként a maga nemében Közép-Európában a legnagyobbnak számít. 
Idén a statisztikák szerint a karnevál három napjának összesen 220 programja 120 ezernél több látogatót vonzott a ma is lakott magyar városok közül legkorábban alapított településre, Savariába, annak is belső részébe. Köztük persze engem is, az én megszokott és hűséges bordó biciklimmel, máskor pedig újonc rendtársaimmal és animátorainkkal. A központi program a belvárosi Fő tér környezetében zajlott, de a korabeli játékok helyszíne, a Történelmi Témapark is jelentős és látványos részt vállalt magára. Emellett van többek között Borok és Művészetek utcája is. Engem leginkább a Főtér esti forgatagának hangulata és a látványos felvonulás fogott meg. Szokás, hogy a szombathelyiek erre az alkalomra saját vagy kölcsönzött tógát öltenek magukra, sokszor komplett családok öltöznek a korabeli viseletbe. (Nem mondom, nemes és a nagy hőségben praktikus ruhadarab, de én legfeljebb csak abban az esetben lettem volna hajlandó a felvonulásra magamra felhúzni, amennyiben velem együtt a város összes plébánosa megteszi ezt - de ez inkább történelmi és vallási nonszensz.)
 
A felvonulásban ezer körüli - nem csupán magyar - résztvevő mozdul meg igen látványos, meglepetéseket is tartogató megjelenésekben. Itt-ott felsír egy-egy gyermek, aki hirtelen nem tud különbséget tenni igaz ill. megjátszott események között. A világi körmenetben legelöl a helyi színháztársulat jelenlegi szervezője, Jordán Tamás hajtatott büszkén másodmagával két lóerős római harckocsin. Mint máskor, itt is jól játszotta szerepét. Mögötte a római légió, élén az állig páncélozott, (még) jelenlegi polgármesterrel (a biztos védelem - gondolom - nem párthovatartozásának vagy városvezetői teljesítményének szólt, ha igen, ijedelemre akkor sem volt oka, hiszen mögötte egy egész ún. kohorsz, azaz  római légiós tized-egység állt). Az egész menet átívelt a település történelméhez köthető korszakokon: a kelta időktől egészen a 18. sz-ig. Ez érdekes, hiszen épp a utóbbi század számít a mai város virágkorának, várossá válásának, amikor Szily János püspök várossá fejlesztette, építette "Sambotelt" - mégsem ezt ünnepli a város, sőt, talán ezt a városvezetés nem is ünnepli, csak inkább az egyház. Ennek okai egyébként szinte biztosan a történelmi karnevál "vadkommunista" időkbe visszavezethető eredettörténetébe tartozik.
A menetben a római időszaktól egészen a 18. századig szinte mindenki megtalálható: ott vannak szép, időrendi sorrendben és édes egymásmellettiségben a római és kelta harcosok, családok, gladiátorok, rabszolgák,  kun és hun harcosok, István és Mátyás király feleségével, varkocsos családok, a Fekete sereg képviselői, török katonák, hastáncosok, középkori lovagok, vásári mutatványosok és komédiások, barokk táncosok, sőt, maga az ördög is (!) hatalmas patás gólyalábakon.
Fantasztikus izgalmas érzés volt a sorra megjelenő új és új korok váltakozása, miközben állandóan és ritmikusan pergett a dob.
A Savaria Karnevál a városi lokálpatriotizmusnak is jót tesz, szombathelyi embereket csal ki az utcára és késztet találkozásra, de a rengeteg külső vendég jelenléte is bizonyíték: ezt egyszer személyesen kell látnia és átélnie mindenkinek. Én magam örömmel konstatáltam, hogy most már egyre több ismerősre lelek a forgatagban: itt egy-egy esketett-keresztelt ismerős, focistatársam, hittanosom szüleivel, egyháztanácsosok, sőt, még atyával is találkoztam. Ebben a három napban történik valami világraszóló ebben a városban.
Egy szó mint száz: A Savaria Történelmi Karnevált feltétlenül javaslom a jövő évi program beillesztésébe már most.

Bővebb válogatás saját képeimből itt látható.

A karnevál blogja a szombati napról itt, itt és itt számol be érdekes és rövid videókkal, képekkel és hatásos tudósításokkal.
A karnevál linkje pedig innen érhető el.

Megjegyzések