Egy egyszerű szalézi testvér égi segélycsomagja a jezsuiták számára

A minap volt egykori szalézi rendtársunk, Szent Artemide Zatti segítőtestvér emléknapja (nov. 13.). Az argentin Viedma város szegény, eszköztelen betegeinek olasz származású gyógyszerész-ápoló védangyala jó 70 éve (1951) búcsúzott a földi élettől - jámborságban, felebaráti cselekedetekben és szentségben gazdag életpályát hagyva örökül. A mindig vidám, egyszerű szívű, tetterős szalézi szerzetes személyiségével rabul ejtette a város szinte teljes lakosságának szívét. Buzgó tanúsága nemcsak életében, de halála után is gyöngéd ösztönzésként hatott minden jószándékú emberre az eltökélt emberbaráti szeretetszolgálat és a lelkiismeretes kötelességteljesítés irányában.

Szent Artemide Zatti
1880. okt. 12. - 1951. márc. 15.

Az örökfogadalmas, világi készséget is hordozó szerzetestestvéri állapot buzgó, eszményi megvalósítása amúgy is egy finom átmenetet, kapcsolódást jelent a világi és a cölebsz megszentelt szerzeteslelkészi szolgálat között, hiszen - utóbbi tevékenységgel szemben - a külső formájában jobban megfogható, beazonosítható cselekvési terület nagyobb hatékonysággal és megértéssel képes elérni a civil polgárok szívét is. Talán ezért is fontos több jelentősebb szerzetesrend számára, hogy megszentelt szerzetesei közt legyenek laikus testvér-rendtársak is. Így van ez a mi rendünkkel is (az első magyar boldoggá avatott szalézi szerzetes egy vértanú segítőtestvér: Boldog Sándor István!), de hasonlóan a ferenceseknél, az irgalmasok szerzetében, a karmelitáknál, vagy éppen a jezsuitáknál.

"Signore Zatti", a jó kedélyű, segítőkész patikus

Magáért beszél, hogy Szent Artemide Zatti szalézi testvér életpéldája, tisztelete - rendünk nagyrabecsülése mellett - a nép és a város polgárai között terjedt leginkább futótűzként. Könyvbe foglalt életrajza ilyen úton jutott el egyházi szolgálattévők, nagyobb tekintélyek kezébe is. Az akkori argentín jezsuita tartományfőnök 1976-ban elbűvölve értesült a szentség hírében élt segítőtestvér életéről a salti érseknél tett látogatása alkalmából. Az elöljáró, aki fiatal kollégistaként egykor maga is megismerhette a szalézi karizma különlegességét, szomorúan észlelte, hogy az általa vezetett tartományban kezd megcsappanni a rend lelkiségében szinte nélkülözhetetlennek tekintett segítő testvéri szerzetesi hivatások száma. Valószínűleg elsősorban ezért érintette meg szívét Artemide testvér sugárzó élete. Eldöntötte, hogy kitartó kilencedek imádságában fogja kérni a szentet, és buzdítja rendjének novíciusait, kispapjait hasonló áhítatgyakorlatra. Az odaadó, kitartó imádság (1977 és 1986 között) lenyűgöző termékenységet eredményezett. A továbbiakban a tartományfőnök levelének tanúbizonyságából idézünk, amelyet Don Bruno Cayetano szalézi rendtársunknak írt 1986. május 18-án:

„Attól kezdve, hogy elkezdtünk imádkozni A. Zattihoz, 18 fiatal segítőtestvér lépett be és tartott ki, többi 5 kilépett. Tehát összesen 23 hivatás. A novíciusok, a tanulók és a fiatal segítőtestvérek több alkalommal elvégezték a kilencedet A. Zatti tiszteletére, új segítőtestvéri hivatásokat kérve. Én magam is. Meg vagyok győződve arról, hogy a fent leírtak az ő közbenjárásának köszönhetőek. [...] Azok az ifjak, akik beléptek, mind olyan segítőtestvérek szeretnének lenni, mint amilyennek Szent Ignác akarta őket. Számunkra a segítőtestvéri hivatás nagyon fontos. P. Arrupe mondta, hogy nélkülük a Társaság nem Társaság többé. Különleges karizmával rendelkeznek, mely az imából és a munkából táplálkozik. [...] Nincs kisebbségi komplexusuk, amiért ők nem papok. Tudják, hogy mi az ő hivatásuk és azt akarják megélni. És ez így van jól. Nagy vonalakban ez az én történetem A. Zattival és a segítőtestvérek problémájával kapcsolatban. Ismétlem: biztos vagyok közbenjárásában, mert tudom, mennyit imádkoztunk, őt téve meg ügyvédünknek. Mára ennyi."

És jöjjön az aláírás:



Hadd mutassam be a különleges tanúságtévőt részletesebben:
Jorge Mario Bergoglio, egykori jezsuita tartományfőnök (1973-79), 1992-től segédpüspök, később Buenos Aires érseke (1998-tól), majd 2013. március 13-tól Ferenc pápa néven ismerte meg az egész világ. 

Ferenc pápa a szenttéavatás előtti napon (2022. okt. 8.)
a vatikáni VI. Pál Aulában találkozik a Szalézi Család képviselőivel

Ferenc pápa a már 2002-ben boldoggá avatott testvért 2022. október 9-én a vatikáni Szent Péter bazilikában ünnepélyesen szentté avatta. Az ünnepen 600 szalézi szerzetes is jelen volt, jelentős részük (köztük öt magyar) segítőtestvér a világ mnden részéből.

Számomra mélyen megható Jorge Bergoglio céltudatos és bátor imádsága kedves szentünk közbenjárásáért, ez a rendek közötti párját ritkító, imádságos összetartás. Megújult erővel, együttérző szívvel kívánok eztán is imádkozni azért, hogy mind több fiatal szívét érje el és serkentse bátor válaszra Istennek a szerzetesi elköteleződésre, megszentelődésre hívó szava.

Megjegyzések

Merci üzenete…
Klassz, nem is hallottam! Viva Sign. Zatti!!!